Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Renault Broadway

 

RENAULT BROADWAY


DriveTurk olarak bu haftaki konuğumuz Türk otomotiv tarihinin en önemli modellerinden olan Renault 9 şimdi bu seriyi inceleyeceğiz.

Bu Yazımızda:

Renault Broadway nasıl bir otomobil?

Renault Spring nasıl bir otomobil?

Renault Broadway ve Spring günümüz şartlarında alınır mı?

Broadway ve Spring kronik problemleri var mı?

RENAULT 9 SERİSİ

Renault 9 serisi Renaultun ekonomik ve kaliteli araç üretme projesinin bir sonucu olarak tasarlandı. Ayrıca amerikalı AMC firması ile yapılan anlaşma sonucunda  amerikan pazarına yönelik olarakta geliştirildi ve bu pazarlarda hızla yayıldı. Bu seri Avrupa da satıldığı yıllarda yılın otomobili seçildiğini de unutmadan sizlere aktaralım. Bu serinin Türkiye'de ki macerasına baktığımızda ilk olarak 1985 yılında Türkiye üretilmeye başlanmış ve yaklaşık 2 revizyon geçirerek 2000 yılına kadar üretimi devam etmiştir.

Renault Broadway


RENAULT 9 GTL

Renault 9 serisinin  ilk ve donanımlı versiyonu olan, Renault 9 GTL ilk olarak bu harf dizisi ile tanıtıldı ve satışa sunuldu.


Motor olarak, C2J kodlu motor bu serisinde kullanılmıştır. Sıkıştırma oranı 8.2 ve motor gücü ise 68 hp(DIN)dir. Bu motor araca maksimum 165 km/h çıkarmakta olup yakıt tüketim değerleri ise şehir dışı 5.8 şehir içi 8.2 lt olup  karma kullanımda ise 7.9 l/100km’dir.

Bu motoru incelediğimizde döneminde kullanılan en ekonomik motor olup satışa sunulduğu dönemde 1 depo benzin ile İstanbul'dan Kuşadası'na gidebildiği vurgulanmıştır.

Aynı zamanda bu modelde elektronik ateşleme kullanılarak avans ayarı tarihe karışmıştır.

Renault 9


RENAULT 9 GTL STANDART ÖZELLİKLERİ


-Merkezi Kilit
-Elektrikli ön camlar
-İleri-geri ve beşik haraketli koltuklar
-Motor devir saati
-Zaman saati
-İç tavan aydınlatması
-Kapı açık sesli ikazı
-Klima (Bazı modellerde )
-Deri Koltuklar ( Bazı modellerde )
-Alaşımlı jantlar ( Bazı modellerde )

Elektrikli ön cam kumandaları ve merkezi kilit kumandası orta konsolda bulunmaktaydı.


RENAULT 9 GTC

Renault GTL üretimi sonlandıktan sonra üretilen ve GTL den daha düşük donanımlara sahip baz modelidir. Bu modelde ise GTL kullanılan C2J motoru kullanılmıştır. Bu araçta merkezi kilit ve elektrikli camlar bulunmamaktadır.

RENAULT SPRİNG

Bu model GTC serisinin yerini almıştır. Bu modelde bu serinin baz modeli olarak ta bilinmektedir.

Motor olarak 1389 cm3 hacimli C1J  motora geçildi.Bu motor  platin kontrollü elektronik ateşlemeye sahiptir. Broadwayler de bulunan elektronik ateşleme sistemi bu seride mevcut değildir. 

Dönemin üst serisi Broadway’e göre bu seride daha güçsüz olan motor kullanılmıştır. Bu motor  maksimum hız olarak 160 km/h yapabilmektedir. 90 km/h sabit hızla 6,1lt/100 km yakıt tüketimine sahiptir.

Renault Springler de merkezi kilit ve elektrikli cam opsiyonel olarak sunulmuştur.

Renault Spring



Renault Spring iç tasarım






RENAULT SPRİNG TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Renault Spring Teknik Özellikler


RENAULT SPRİNG DONANIMSAL ÖZELLİKLERİ

Renault Spring Donanımları

RENAULT BROADWAY 

Bu seri ülkemizde en çok üretilen ve en çok talep gören modelidir. Bu seriye baktığımızda 2 farklı versiyon olduğunu görmekteyiz. 

Broadway C2J kodlu ekonomik bir motora sahiptir. Bu motor elektronik ateşlemelidir. Sıkıştırma oranı  72 hp(DIN)‘dir. Kısa oranlı şanzıman şehir içinde aracı olumlu katkıları sunmakla beraber uzun yolda ise sürücüyü yorduğunu söyleyebiliriz.

RENAULT BROADWAY DONANIMLARI

Alaşımlı jantlar
– Tamponlarda kırmızı-siyah çizgi
– Renkli Camlar
– Elektrikli ön camlar
– Merkezi Kilitleme Sistemi
– Kadife koltuk döşemeleri ve kapı döşemeleri
– Koltuk Başlıkları
– Gösterge panelinde yağ seviye göstergesi
– Otomatik Vites ve Klima seçenekleriyle Renault 9 serisinin en donanımlı versiyonudur.

ORTA KASA BROADWAY
 
Bu seri araçlar mekaniksel ve donanımsal olarak faz 1 Broadway ile aynı nitelikte olmasına karşı sadece tampon far ve ön ızgaradaki değişikler nedeniyle Faz 2 olarak adlandırılmıştır.


Renault Broadway


Renault Broadway


RENAULT BROADWAY (1997-2000)

Renault Broadway son kez 1997 yılında makyajlanarak üretildi. Genel olarak aynı araç üzerinde değişiklikler yapıldı.

Renault Broadway


Renault Broadway


Renault Broadway


Yeni tasarımda ön farlar ve arka stoplar, ön ve arka tamponlardaki değişikler göze çarpmakla birlikte iç tasarımda ise gösterge paneli, direksiyon simidi ve yeni vites topuzu gibi değişiklikler yapılmıştır. Motor olarak RN 1.4i seçeneği eklenmiştir.Bu motor E7J kodu ile bilinmektedir ve tek nokta enjeksiyon sistemine sahiptir.Tüketim değerleri ve dayanıklılığı bakımından birçok Renault modelinde kullanılmıştır. 80 hp güç üreten motor karbüratör beslemeli C2J ye göre bir miktar daha ekonomik ve güçlüdür.

Renault Broadway Teknik Özellikleri


RL modeli bu serinin  en baz versiyonudur. Springin bu seride yerini alması planlanmıştır.

Broadway ve Spring kronik problemleri var mı?

Günümüz şartlarında en son 2000 yılında üretilmiş bir Renault Broadway 23 yaşında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu yaşta hangi otomobili alırsanız alın bir çok problemle karşılaşabileceğinizi söyleyebiliriz. Broadway ve Spring kronik problemi olarak bahsedecek olursak bu araçların en önemli sıkıntısı yılların verdiği yorgunlukla araçlarda çürükler oluşmasıdır. Bunun haricinde yaşanan arızalar aracın bakımsızlığı ve yılların verdiği metal yorgunluğundan kaynaklanan ve hemen hemen bütün eski araçlarda görülebilecek problemlerdir.


RENAULT BROADWAY TESTLERİ

Renault Broadway Test
TEST AYRINTILARI RESME TIKLAYINIZ.






RENAULT SPRİNG VE BROADWAY GÜNÜMÜZ ŞARTLARINDA ALINIR MI?

Günümüzde hangi 2. el otomobili alacağımız ve bu otomobillerden ne gibi şeyler beklediğimiz belirleyen en önemli unsur sahip olduğumuz bütçemizdir. Bu otomobillerin döneminde Avrupa ve  Amerikan pazarında satılması gerek günümüzde gerekse de döneminde bu otomobili rakiplerinden ayıran en önemli unsurdur. Türkiye'de kullanıcı profiline baktığımızda bu otomobilin döneminde  memur otomobili olduğu söylenebilir. Günümüzde ise aynı fiyatlara satılan Tofaş kuş serisi ve Lada marka otomobillere göre daha özenle kullanıldığını söyleyebilir. Yedek parça, tamir ve bakım masraflarının düşük olması sebebiyle günümüzde 2. elde alınabilecek en uygun otomobildir. 






Yorumlar

Popüler Yayınlar