Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Skoda Felicia alınır mı?



SKODA FELİCİA

Driveturk olarak bugünkü yazımız da Skoda'nın  küçük kaliteli ve modern çizgilere sahip otomobili olan Felicia inceleyip bu otomobilin günümüz şartlarında alınıp alınamayacağı, Yedek parça probleminin olup olmadığı ve kronik problemlerini inceleyeceğiz.

Çekoslavak otomobil üreticisi olan Skoda'nın küçük sınıf otomobil olan Skoda Favorit'ten sonra daha modern çizgilere sahip bir otomobil projesi daha başlattı. Bu otomobil Skoda Felicia olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu otomobil tasarım aşamasında, Skoda'nın, Volkswagen tarafından satın alınması bu otomobilin Favorit'te göre daha modern çizgilere sahip ve kaliteli olmasına sağladığını söyleyebiliriz.



Skoda Felicia
Skoda Felicia 1. Nesil


SKODA FELİCİA TEKNİK ÖZELLİKLERİ

1995 yılları ile 2001 yılları arasında üretilen Skoda Felicia 8 farklı Benzinli motor seçeneği bulunurken 2 farklı da dizel motor seçeneği mevcuttur.

Motor seçenekleri incelendiğinde 1.3 motorları daha çok tutulan motor versiyonları olup karbüratör ve enjeksiyonlu tipleri mevcuttur.

1995 yılından 1998 yılına kadar üretilen 58 Beygirlik Motorlar karbüratörlü, 1998 yılından sonra üretilen 68 beygirlik motorları ise enjeksiyonludur. 

75 beygirlik 1.6 motor versiyonları incelendiğinde ise çok tutulduğunu söyleyemeyiz.

Dizel motor versiyonları ise çok az satılmış olup mutlaka uzak durulması gereken motor seçenekleridir.



SKODA FELİCİA KİLİT ÖZELLİKLERİ


Üretim yılları: 1995 - 2001

Silindir hacmi: 1289 cm3

Maksimum beygir gücü: 53 HP / 74 HP /

Uzunluk: 386.0 cm / Genişlik: 164.0 cm / Yükseklik: 142.0 cm / Dingil Mesafesi: 245.0 cm

Ağırlık: 897 Kg / 1020 Kg

Yakıt tüketimi Ortalama: 5.8 L/100 Km / 7.1 L/100 Km 


SKODA FELİCİA MOTOR SEÇENEKLERİ




Benzinli Motorlar (8 Sürüm)

Dizel Motorlar (2 Sürüm) olmak üzere 2 grupta incelenebilir.




Benzinli Motorlar

Felicia 1.3 MPI 54 Teknik özellikler 1997 54 hp

Felicia 1.3 MPI 55 Teknik özellikler 1998 55 hp

Felicia 1.3 MPI 68 Teknik özellikler 1997 68 hp /

Felicia 1.3 MPI 68 Teknik özellikler 1998 68 hp

Felicia 1.3 SPI Teknik özellikler 1995 68 hp

Felicia 1.3 SPI Teknik özellikler 1996 54 hp

Felicia 1.6 Teknik özellikler 1998 75 hp

Felicia 1.6i Teknik özellikler 1996 75 hp


SKODA FELİCİA DONANIM PAKETLERİ


Öncelikle Skoda Felicalar Hatchback, STW ve pick up olmak üzere 3 karoser tipine sahiptir. Bu Araçlarda Volkswagen imzası olduğun söylemiştik bu imza aracın genellikle tasarımsal kısımlarında gözlemlense de Skoda aracın bir çok mekanik kısmını kendi üretmiştir. Ancak bu durum bu otomobilde Volkswagen grubuna ait polo modelinden ortak parça kullanılmadığı anlamına gelmemektedir. 1998 yılından sonraki modellerinde polodan bir çok ortak parça kullanılmıştır.

Skoda Felica'nın Donanım Paketlerine baktığımızda GLX, GLXi, LX ve LXi donanım Paketleri mevcuttur. Bu donanım paketlerinde GLX en dolu donanım paketi olup, klima ve hava yastıkları bu araçlarda opsiyon olarak satıldığını söyleyebiliriz. Bundan dolayı klimalı ve hava yastıklı Felicia bulmak oldukça zordur.

Skoda Felicia iç mekan
Skoda Felicia İç Mekan


SKODA FELİCİA TASARIM VE İÇ MEKAN


Öncelikle Skoda Felicia'nın oldukça yumuşak çizgilere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hava sürtünme katsayısı 0.34 cw. Dışarıdan bakıldığında küçük hatlara sahip olmasına karşı oldukça yeterli iç hacme sahip Felicia'nın ön koltuklarında iki kişi sıkışmadan oturabiliyor. Arka koltuklarında diz mesafesi ise normal boylu yolcular için sorun çıkarmadığını söyleyebiliriz. Aracın geniş açılı dikiz aynalı sürüş güvenliğine destek sağlarken araç sürücüsüne önden yandan ve arkadan yeterli görüş açısı sunuyor. Araç arka koltukları yatırıldığında ise normalde 272 litre olan bagaj hacmi 967 litreye çıkabiliyor.


Skoda Felicia
Skoda Felicia 2. Nesil

Skoda Felicia
Skoda Felicia 2. Nesil

SKODA FELİCİA KULLANIM

Skoda Felicia'nın yumuşak direksiyon gaz ve debriyaj pedalı özellikle şehir içi kullanımda rahatlık sağlıyor. Sert süspansiyona sahip Felicia'nın yol tutuşuna olumlu katkısı olmasının yanında konforu çok hissedilir bir şekilde azalttığını söyleyemeyiz. Skoda Felicia'nın fren mesafesi için ise çok olumlu konuşmamız mümkün değil ani frenlerde çabuk kilitlenen aracın frenleri 100 km hızda 49 metrelik bir durma mesafesine sahip. Motor sesinin de yüksek hızlarda kabini içine gürültüyü arttırdığını söyleyebiliriz.

SKODA FELİCİA KRONİK SORUNLAR

Aracın kronik denebilecek herhangi bir sorunu yoktur.

SKODA FELİCİA YEDEK PARÇA 

Skoda Felicia'nın mekanik yedek parça fiyatları uygun olup dış aksam parçaları özellikle makyajlı yüzünde biraz daha pahalı olduğunu söyleyebiliriz.








Yorumlar

Popüler Yayınlar