Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Lada Vega

 LADA VEGA NASIL BİR OTOMOBİL?

Driveturk'te bu hafta düşük bütçeli otomobil serisinin konuğu Lada Vega. 

Lada Vega nasıl bir otomobil?

Lada Vega alınır mı?

Lada Vega'nın kronik problemleri var mı? gibi soruların yanında otomobilin motor seçenekleri, güvenlik donanımları gibi bir çok konuyu bu yazımızda  siz okuyucularımıza aktarmaya çalışacağız.

LADA VEGA

Rus otomobil üreticisi Lada, ülkemizde Samara'da gösterdiği başarıdan da ilham alarak  1998 yılından itibaren Lada Vega'yı ülkemiz de satmaya  başladı ve 2007 yılına kadar da bu aracı ülkemizde sattı.

Lada Vega
Lada Vega


Lada Vega sadece benzinli motor seçenekleriyle ve üç farklı kasa tipi ile ülkemizde satıldı.

Lada Vega ile ilgili en önemli eleştiri sanki otomobilin yarım kalmış izlenimi veren, tasarımı olduğu söylenir. Lada firması, bu otomobil tasarlarken bu otomobilin aerodinamisine oldukça önem verdiğini söyleyebiliriz. Bu otomobilin yarım kalmışlık hissi işte bu aerodinamiye uygun bir araç tasarlama hedefinden kaynaklanmaktadır.  Lada Mühendisleri, Porsche rüzgar tünellerinde bu tasarımı test ederek sürtünme katsayısı 0.244 hesaplayarak otomobilde hedeflerine ulaşmışlar fakat bu eleştireler maruz kalmışlardır. 


Lada Vega Aerodinami Test Sonuçları

LADA VEGA MOTOR SEÇENEKLERİ

Lada Vega ülkemize 1.5 - 1.5 16v -1.6 - 1.6 16v olmak üzere 4 çeşit motor seçenekleri ile ithal edilmiştir. Lada Vega serisindeki 1.5 - 8 valf motor seçeneği Lada Samara'nın motor seçeneği ile aynıdır. Bu motor genelikle LPG ile tam uyum gösterip yedek parçası ve bakımı en ucuz olan motordur. 16 valflik motor seçenekleri özellikle 1.6 litre olan motorlar bazen LPG kullanımlarda problem yaratabilmektedir. Bu motorlar daha çok performans ise isteyen kullanıcıların tercihleri arasındadır. 

LADA VEGA TEKNİK ÖZELLİKLERİ

1999 Lada Vega 1.5 211020

Silindir Hacmi: 1499 cc

Maksimum Hız: 167 km/s

Beygir Gücü: 71 HP

0-100 Km Hızlanma: 14.0 sn

Maksimum Tork:118 Nm

Uzunluk: 4265 mm

Vites Tipi: 5 İleri Düz

Genişlik: 1675 mm

Yakıt Türü: Benzin

Yükseklik: 1430 mm

Şehir İçi Ortalama Tüketim: 10.1 lt

Boş Ağırlık:1010 kg

Şehir Dışı Ortalama Tüketim: 6.0 lt

Bagaj Hacmi: 415 lt

Karma Yakıt Tüketimi:7.5 lt

Yakıt Deposu: 43 lt

2000 Lada Vega 1.5 Li

Silindir Hacmi: 1499 cc

Maksimum Hız:167 km/s

Beygir Gücü: 77 HP

0-100 Km Hızlanma: 13.0 sn

Maksimum Tork: 118 Nm

Uzunluk: 4285 mm

Vites Tipi: 5 İleri Düz

Genişlik: 1680 mm

Yakıt Türü: Benzin

Yükseklik: 1480 mm

Boş Ağırlık: 1150 kg

Bagaj Hacmi: 450 lt

Karma Yakıt Tüketimi:7.3 lt

Yakıt Deposu: 43 litre

2000 Lada Vega 1.5 GLi

Silindir Hacmi: 1499 cc

Maksimum Hız: 185 km/s

Beygir Gücü :93 HP

0-100 Km Hızlanma: 11.5 sn

Maksimum Tork:128 Nm

Uzunluk: 4265 mm

Vites Tipi: 5 İleri Düz

Genişlik: 1680 mm

Yakıt Türü: Benzin

Yükseklik:1420 mm

Şehir İçi Ortalama Tüketim:10.0 lt

Boş Ağırlık:1060 kg

Şehir Dışı Ortalama Tüketim:5.7 lt

Bagaj Hacmi: 430 lt

Karma Yakıt Tüketimi:7.4 lt

Yakıt Deposu: 43 lt

LADA VEGA GENEL DEĞERLENDİRME 

Lada Vega genel itibari ile incelendiğinde hafif bir otomobil. Bu hafiflik aslında zayıf gibi gözüken 1.5 litrelik motorlarda dahi sürücüyü tatmin edebilmekte.

Lada Vega bagaj hacmi incelendiğinde ortalama 430 litrelik hacmi ile geniş bir hacme sahip.

Lada Vega'da üstün güvenlik önlemlerine sahip bir otomobil değil. Fren mesafesi 50 metreyi geçtiğini unutmamamız gerekmekte.

Lada Vega'nın kullanım esnasında yüksek hızlarda arka tarafı kayma eğilimi gösterdiğini ve yumuşak süspansiyon sistemi sebebiyle aracın dönüşlerde yattığınıda belirtelim.

Lada Vega
Lada Vega



Lada Vega
Lada Vega



Lada Vega'nın iç tasarımınına baktığımızda biraz köşeli bir yapı göze çarpmakta, aracın değişik kısımlarında kullanılan plastik sert plastik olup, bu yapı ilerleyen dönemde trim seslerine sebep olabilmektedir.

Lada Vega'nın bazı modelleri 4 cam otomatik bazı modelleri ise 2 cam otomatik olup araçlarda klima bulunmamakta.

Lada Vegan'nın belki en önemli eksiği hidrolik direksiyonda yoksun olmasıdır.

Lada Vega'da klima olmamasına rağmen gelişmiş, hatta aracın içindeki sıcaklığa göre kendini ayarlayan otomatik kalorifer sistemi olduğunu söyleyebiliriz.

Lada Vega İç Tasarım
Lada Vega İç Tasarım

Lada Vega'nın orta konsolunda hangi kapının açık olduğu gösteren ışıklı göstergeler kalorifer kontrol düğmeleri gibi tuşlar bulunurken otomatik cam kontrolleri ise el frenin yanındaki bölümlere konumlandırılmıştır.

Lada Vega genel itibari ile kullanımı değerlendirildiğinde, bu otomobilin biraz sert olduğunu söyleyebiliriz. Bu otomobilin sertliği direksiyonundan vites geçişine kadar aracın her yerinde hissedilmekte.

LADA VEGA KRONİK PROBLEMLERİ

Lada Vega'nın genelinde bir adet kronik problem bulunmakta, bu problemde hararet problemidir. Bu problem geneliklile Tofaş serilerinde kullanılan fan müşiri kullanılarak çözülmektedir. Özel olarak baktığımızda ise otomatik cam düğmelerinin işlevini yerine getirmemesi otomatik araç içi sıcaklık ölçerlerin arızalanması olduğunu söylenebilir.

LADA VEGA ALINIR MI? YEDEK PARÇA SIKINTISI VAR MI?

Öncelikler Lada Vega'nın yedek parça problemi bulunmamakta. Otomobilin yedek parçaları rahatlıkla ve uygun fiyatlara bulunabilmektedir.

Öncelikle bir otomobilin alınıp alınamayacağını belirleyen en önemli konu kullanıcıların almak istediği otomobilden beklentisidir. Beklentiniz yedek parçası uygun olsun bakım ve usta problemi çekmek istemiyorum birazda alacağım otomobil yaş olarak bu fiyat bandındaki diğer otomobillere göre daha genç bir otomobil olsun diyorsanız bu otomobil tam sizin aradığınız otomobil olduğunu söyleyebiliriz.







Yorumlar

Popüler Yayınlar