Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Genleşme Kabı Arızası Nasıl Giderilir?

 Araç genleşme kabı neden fokurdar?

Otomobil motorları içten yanmalı teknolojiye sahip olmaları sebebi ile sürekli sıcak olurlar. Bundan dolayı bu otomobiller, sıcak olan motoru soğuta bilmek için bir soğutma sistemine ihtiyaç duyarlar. Bu soğutma sistemi de basınç altında çalışarak sistemi uygun çalışma sıcaklığında tutar. Bu sistemde bazı problemler yaşandığında ise aracın motoru su kaynatır ve yedek su deposu da kaynama veya fokurdama meydana gelebilir. İşte DriveTurk olarak bu hafta bu arızanın sebeplerini ve uygun çözüm yollarını sizinle paylaşmaya çalışacağız.

Genleşme Kabı Arızası Nasıl Giderilir?

Otomobil motorları yüksek derecede sıcaklığa sahiptir. Sıcak olan bu  motorlarda bulunan radyatör, fan ve yedek su deposu bu sistemde ki suyun sıcaklığını uygun seviyede tutmak ile görevlidir.

Bu görevi de bu sistemin elemanları yüksek basınç altında yapması gerekmektedir çünkü suyun kaynama sıcaklığı yüksek basınç altında daha da yükselmektedir.

İşte bu sistem de bir problem olduğunda aracınızı genleşme kabında kaynama gerçekleşebilmektedir. Peki aracın genleşme kabındaki sıvı neden kaynar şimdi bu sorunun cevabını arayalım.

Genellikle bu durumla karşılaştığınızda aracın motorunda problem olduğunu ve üst kapak contasının yandığını düşünebilirsiniz veya durumun böyle olduğu size söylemiş olabilirler.

Bu durumda yapmanız gereken ilk iş aracın hararet yapıp yapmadığını, aracın göstergesinden takip etmektir. Araç sürekli hararet yapıyorsa o zaman aracınızda daha büyük problemler olduğunu söyleyebiliriz.

Bu büyük problemler nedir?

  • Aracınızın üst kapak contası yanmış olabilir.
  • Termostat arızalanmış olabilir.
  • Fan müşürü arızalanmış ve aracınız fan açmıyor olabilir.
  • Devirdaim pompası arızalanmış olabilir.
  • Radyatör suyunuz azalmış ve bunun azalmasına sebep olan problemler olabilir.
Peki aracımızda bu arızaların hiç biri yoksa fakat aracın genleşme kabı adını verdiğimiz yedek su deposu fokurduyor ise problem neden kaynaklanmaktadır?
Araç Genleşme Tankı


Bu problem büyük ihtimal ile genleşme kabı kapağının arızasından kaynaklanmaktadır.

Peki genleşme kabı kapağı ne ise yarar?


Genleşme Kabı Kapağı

Genleşme tankı kapağı, yüksek ısılara dayanıklı üretilir ve yay sistemine sahiptir. Kapak genel olarak iki görevi üstlenir. Basıncı uygun değerlerde stabilize etmek ve sızdırmazlık noktasında yeterlilik sağlamaktır.

İşte genleşme kabı kapağı arızalı ise Yedek su deposu hava alacak, sistemin basıncı düşecek ve fokurdama adını verdiğimiz kaynama olacaktır.

Bu gibi durumlarda yapmanız gereken ilk iş, bu genleşme kabı kapağını orijinal kapak ile değiştirmek olmalıdır. Bu değişimden mutlaka orijinal yedek parçayı kullanmanız önemlidir. Yan Sanayi ürün kullandığınız durumlarda aracınız soğutma sistemindeki basınç uygun seviyede kalmayabilir ve daha maliyetli arızalar oluşabileceğini unutmayınız.


Yorumlar

Popüler Yayınlar