Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Merak Edilenler.

 ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI

DriveTurk'te bu haftanın  konusu, Zorunlu Trafik Sigortası. Bu yazımızda araç sahiplerinin yakından ilgilendiren, Zorunlu Trafik Sigorta sistemini inceleyeceğiz ve herkesin merak ettiği soruların cevabını vermeye çalışacağız. 


Bu sorular

  • Zorunlu Trafik Sigortası Nedir?
  • Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmazsam ne olur?
  • Zorunlu Trafik Sigortası basamakları nedir?
  • Kaç yılda bir sigorta basamağı artar veya azalır?
  • İlk kez araç sahibi olanlar ne kadar sigorta ücreti öder?  
  • Kaza yaptığımızda Sigorta primi ne kadar artar?
  • Kazasızlık indirimi nedir?
  • Güncel sigorta fiyatları nasıl öğrenebilirim?  gibi sorular olup bu yazımızda tek tek hepsini inceleyip cevaplayacağız.
TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Aracın işletilmesi sonucunda herhangi bir kazaya karışması durumunda trafikteki diğer araçların, insanların zararlarını karşılanmasını teminat altına alan bir sigorta türüdür.

Trafik sigortası diğer sigortaların aksine devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türü olup, kazada asli bir kusuru olmayan tarafların maddi kayıplarını telafi etmeye hedefleyen ülkemizde yapılması zorunlu olan bir sigortadır.

TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAZSAM NE OLUR?

Trafik sigortası ülkemizde yapılması zorunlu bir sigorta olduğu belirtmiştik. Peki bu sigorta yaptırılmaz ise ne olur. Öncelikle sigortasız aracın herhangi bir kazaya karışması durumunda  karşı tarafta oluşan tüm masrafların sizin tarafından karşılanması gerekeceğini ve bu masrafların maddi boyutunun sigorta priminden çok daha yüksek olacağını unutmayınız. 

Ayrıca otomobile trafik sigortası yapılmaması durumunda, otomobil herhangi bir kazaya karışmasa bile trafik sigorta basamağı sabit kalmakta ve hasarsızlık indirimi poliçeye yansıtılmamaktadır.


Trafik sigortası yaptırmamanın bir diğer yükümlülüğü ise aracın herhangi bir trafik kontrolünde tespit edilmesi durumda uygulanan ve aracın sigortası yapılıncaya kadar trafikten men edilmesi durumu olup bu durumdan oluşan çekici ve otopark masraflarının sürücünün ödemek zorunda olmasıdır. Otomobil trafik ekiplerince trafikten men edilmemesi durumunda ise Ocak 2023 tarihi itibari ile 436 TL ceza uygulanabilmektedir.

TRAFİK SİGORTASI BASAMAKLARI NEDİR?

Trafik Sigortası sisteminde 8 basamak bulunmakta. 
8 . Basamak  hasarsız sürücülerin bulunduğu basamaktır.
0. Basamak ise çok kaza yapan sürücülerin bulunduğu basamaktır. 

Sürücülerin 8. Basamağa geçebilmesi için 5 yıl boyunca hiç kaza yapmayıp 7. Basamakta kalmaları gerekirken.

0. Basamağa sürücülerin çıkabilmesi  için 1. Basamakta bulunan sürücünün bir yılda 3 kez kaza yapması ve tazminat ödemesi yapıldığında sürücüler sigorta yenilenmesinde 0. Basamağa çıkmaktadır.

KAÇ YILDA SİGORTA BASAMAĞI DEĞİŞİR?

Zorunlu Trafik sigortası sisteminde kazasız geçirilen her yıl sürücünün bulunduğu hasar basamağı 1 kademe düşmekte ve kaza yapılan her yıl ise 1 basamak artmaktadır.

Örneğin 4.basamakta bulunan bir sürücü bulunduğu yıl hiç bir kazaya karışmaz ise sigorta yenilenmesine de sürücünün sigorta basamağı 5. Basamağa, kaza yapılması ve Tanzimat ödemesi yapılması durumunda ise sürücünün sigorta basamağı 3. Basamağa yükselmekte ve sigortası primi bu basamaklara göre belirlenmektedir.

İLK KEZ ARAÇ SAHİBİ OLANLAR NE KADAR SİGORTA ÜCRETİ ÖDER?

İlk kez araç sahibi olan ve daha önce üzerine her hangi bir sigorta poliçesi düzenlenmemiş biri, zorunlu trafik sigortası yaptırdığında bu sisteme 4. basamaktan dahil olur. Bu basamakta sigorta pirim ücretleri aracın kayıtlı olduğu ile göre değişmekle birlikte, sigorta şirketlerinin her ay düzenli olarak yaptıkları % 2 artışlarda sigorta prim ücretini aylara göre farklılaştırmaktadır.

Ekim 2023 tarihinde ilk kez otomobil sahibi olacak sürücü aşağıdaki prim ücretlerinden sigorta yaptıracaktır. Bu rakamlar aracın otomobil olup olmamasına göre değişeceği gibi aylık olarak ta %2 zamlanacağını unutmayınız.

Otomobili İstanbul iline kayıtlı 4. basamaktaki bir sürücü sigorta primi olarak 7,124 TL  
Otomobili İzmir iline kayıtlı 4. basamaktaki bir sürücü sigorta primi olarak 6,721 TL  
Otomobili Ankara iline kayıtlı 4. basamaktaki bir sürücü sigorta primi olarak 6,923 TL  
Otomobili Bursa iline kayıtlı 4. basamaktaki bir sürücü sigorta primi olarak 6,923 TL  
Otomobili Antalya iline kayıtlı 4. basamaktaki bir sürücü sigorta primi olarak 6,597 TL  gibi ücretlere Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırabileceklerdir.



KAZA YAPTIĞIMDA SİGORTA PRİMİMİ NE KADAR ARTAR?

Her hangi bir kazaya karıştığınız da ve sigorta şirketi tarafında tazminat ödemesi yapıldığında sigorta basamağınız bir kademe artar. Örnek olarak 4. basmakta olan bir sürücü kazaya karıştığında sigorta basamağı otomatik olarak bir sonraki dönem 3. basamağa yükselmektedir. Bu da ödeyeceği primin aracın kayıtlı olduğu ilin değerlendirilmesine göre değişen oranda artacağı anlamına gelmektedir.

KAZASIZLIK İNDİRİMİ NEDİR?

Kazasızlık indirimi kazaya karışmayan sürücüleri iyi sürücü olarak nitelendirip, ödeyeceği primde yıllara göre basamakları düşürerek sürücünün daha az prim ücretine aracını sigorta yaptırmasını sağlayan bir indirim türü olarak ifade edilebilir.

GÜNCEL SİGORTA PRİMLERİNİ NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Aylık olarak yenilenen güncel sigorta primleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi İnternet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Aylık olarak yenilenen Trafik Sigortası Azami Brüt Prim Tablosuna aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilir ve güncel sigorta pirim ücretlerin inceleyebilirsiniz.























Yorumlar

Popüler Yayınlar