Ana içeriğe atla

Nitelikli

Egzoz Manifoldu ve Contası Arızası

  Egzoz Manifoldu ve Contası: Parçalar, İşlevler ve Arıza Tespiti Giriş Otomobilinizi kullanırken belki de en az dikkat ettiğiniz bileşenlerden biri egzoz sistemidir. Ancak, egzoz sistemi, aracınızın performansını ve çevresel etkilerini belirleyen kritik bir parçadır. Bu yazıda, egzoz sisteminin önemli bir bileşeni olan egzoz manifoldunu ve onun kritik parçası olan egzoz manifold contasını ayrıntılı olarak ele alacağız. Ayrıca, egzoz manifold contasının işlevlerini, arızalarını tespit etme yöntemlerini ve sonuçlarını inceleyeceğiz.

Citroen saxo

CİTROEN SAXO

Driveturk olarak düşük bütçeli otomobil serisinin bu haftaki konuğu Citroen Saxo.

Citroen saxo nasıl bir otomobil?

Citroen saxo alınır mı?

Citroen saxo yedek parça ve bakım masrafları nelerdir?  gibi sorulara cevap  ararken aynı zamanda otomobil hakkında ki incelemelerimizi de sizinle paylaşmaya çalışacağız.

Citroen küçük hatchback sınıfında çok rağbet gören otomobiller piyasaya süremeyince ve bu sınıfı temsilen piyasada bulunan Citroen AX çok tutulmayınca, yeni bir otomobil projesi başlatmış fakat bu projeyi sıfırdan bir otomobil oluşturmaktansa, sınıfında başarılı bir versiyonu olan Peugeot 106 platformu üzerinde oluşturmayı tercih etmiştir. Citroen,  Peugeot 106 alıp logo, far ve iç mekanda yaptığı değişikliklerle Saxo adını verdiği bu otomobili 1996 yılında piyasaya sürmüştür.


1996 Citroen Saxo
1996 Citroen Saxo

1996 Citroen Saxo


MOTOR SEÇENEKLERİ

Citroen Saxo Modelinde 4 farklı Motor seçeneği ile piyasaya sürmüştür.

Bu Motorlar

1.1 Benzinli Motor: Bu motor seçeneği piyasada tutulan motor seçeneği değildir.

1.4 Benzinli  Motor: Bu motor Piyasada en çok  tutulan motor seçeneğidir ve 75 HP gücündedir.

1.5 Dizel Motor: Bu motor eski dizel teknolojisine sahip bir motor olup yakıt cimrisi bir motordur. 58 HP Gücünde olan bu motor zayıfmış gibi görünse de aracın hafif olmasından dolayı kullanıcıyı şehir içinde tatmin edebilecek bir motordur. Tek dezavantajı ise oldukça gürültülü çalışmasıdır.

1.6 Benzinli Motor: Bu motorlar içinde en güçlü motor seçeneğidir. Daha çok güç ve performans isteyenlerin tercihidir.

DIŞ TASARIM

Citroen Saxo 1996 yılında piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra 1999 yılında tasarımı yenilenerek daha modern bir tasarıma kavuşturuldu. Bu tasarımda dikkat çeken en önemli değişiklik, badem formunda olan farları olduğunu söyleyebiliriz. Citroen Saxo genel itibari ile alçak ve hafif bir otomobildir, yerden yüksekli 13 cm olan bu otomobilin ağırlığı  900 ile 1000 kg arasındadır. Bu iki özellik bu araca yakıt tasarrufu ve yol tutuşu için önemli bir katkı sağladığını söyleyebiliriz.


2003 Citroen Saxo
2003 Citroen Saxo

2003 Citroen Saxo

İÇ TASARIMI

Citroen Saxo genel itibari ile incelediğimizde küçük bir sınıf otomobil olduğunu söyleyebiliriz. Aracın ön tarafı sürücü ve yolcu için yeterli alanı sağlarken arka koltukların biraz  dar olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Otomobilde sert plastik aksam kullanılmış, bu plastik aksam araçta yıllar geçtikçe rahatsız edici seslere sebep olabilmekte.

Aracın kapı yanlarındaki saklama alanlarının işlevsiz ve küçük kaldığını, aynı sıkıntılı durumun otomobilin torpido gözünde geçerli olduğunu söylemeden geçemeyiz.

Araçta bilinenin aksine hidrolik direksiyondan ziyade elektirikli direksiyon kullanıldığını söyleyelim.

Aracın bagaj hacmi ise 280 litre olup arka koltuk yatırıldığında ise bu bagaj hacmi 955 litreye çıkmaktadır.

Dizel motorlu seçeneklerinde motor sesinin aracın içine çok geldiğini de unutmamak gerekiyor.

Donanım seçeneği olarak ta bu araçlarda 2003 yıllara doğru yolcu hava yastığı bulunurken diğer model yıllarında genelilkle elektirkli ön camlar mevcuttur.

Citroen Saxo iç mekan

 

GÜVENLİK

Citroen Saxo euroncap testlerinde sürücü ve  yaya güvenliğinde 2 yıldız almıştır. Ayrıaca ABS bulunmayan modellerinde fren mesafesinin 45 metre olduğunu da belirtmekte fayda var.

Ön darbe: Direksiyon simidi çarpışmada izin verilenden daha fazla hareket etti ve sürücünün kafası, bazı durumlarda tehlikeli olabilen hava yastığından ayrılmaya başladığı bir noktaya ulaştı. Hava yastığı da dibe vurarak sürücünün kafasının direksiyon simidine temas etmesine izin verdi. Vücut kabuğu, testin ciddiyetine yenildi ve yolcunun hayatta kalma alanı tehlikeye girdi. Ön emniyet kemerlerine yük sınırlayıcılar takılmasına rağmen göğüs yükleri yüksekti. Ön emniyet kemerleri ayrıca bir çarpışma durumunda ileri hareketi sınırlamak için tasarlanmış ön gerdiricilerle donatılmıştır. Test sırasında kapı açıldı ve kapının iç kaplaması dış kaplamadan ayrıldı. Araçta yolcu ve sürücünün  diz ve üst bacak yaralanmalarına neden olacak kadar agresif sert yapılar vardı. Arka orta koltuğa yalnızca iki noktalı basit bir statik kemer takıldı ve bu ciddi omurga ve karın yaralanmalarına neden olabilir.

Yan etki: Test edilmiş modelde yan kafa hava yastıkları ön yolcu ön hava yastığı kapılarda yandan darbelere karşı özel bir koruma sağlayacak bir yapı yoktur. Gelen kapı göğse ve kola çarparken, çıkıntılı kolçak karna temas etti. Pelvis bir köpük blok ile yüklendi. Göğüs üzerindeki yük, karın ve pelviste sadece biraz daha az yaralanma riski ile birlikte ciddi yaralanma riskine yol açtı.

Çocuk koltuklarının her ikisi de öne dönüktü ve önden testte çok iyi koruma sağladı, ancak 1½-buçuk yaşındakilerin boyun yükleri yüksekti, bu öne bakan koltuklar için yaygın bir arızadır. Yandan çarpışmada, 3 yaşındaki çocuğun koltuğunun çocuğun kafasını koltuk kanatlarının içinde tutmaması dışında koltuklar da iyi performans gösterdi.

Bu sınıfta test ettiğimiz arabaların çoğunda olduğu gibi, yaya koruma puanı da neredeyse tamamen yetişkin ve çocuk etki değerlendirmelerinden geliyor. Bununla birlikte, bacak darbe bölgelerinden ikisi de zayıf koruma sağlıyor.

TEKNİK ÖZELLİKLER

2000 Citroen SAXO 1.4i SX 5 KAPI TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Versiyon AdıSX
Motor TipiBenzin
Vites TipiManuel
Kasa TipiHatchback 5 Kapı
Motor Hacmi1.4
SegmentB Segmenti
Yakıt Tüketimi6.2 lt / 100km
Güç55 Kw
Tork122
ÇekişÖnden Çekiş
Ağırlık860 Kg
Yük kapasitesi1340 Kg
Son Sürat175 km/s
0-100 hızlanma değeri11.2 sn
CO2 emisyon değeri148 g/km
2000 Citroen SAXO 1.5D TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Versiyon AdıTONIC
Motor TipiDizel
Vites TipiManuel
Kasa TipiHatchback 5 Kapı
Motor Hacmi1.5
SegmentB Segmenti
Yakıt Tüketimi5.3 lt / 100km
Güç42 Kw
Tork95
ÇekişÖnden Çekiş
Ağırlık910 Kg
Yük kapasitesi1390 Kg
Son Sürat158 km/s
0-100 hızlanma değeri15.7 sn
CO2 emisyon değeri-




YEDEK PARÇA 

Citroen saxo yedek parçaları piyasada rahatlıkla temin edilebilmekte olup fiyatları makul seviyededir.

CİTROEN SAXO ALINIR MI?

Citroen Saxo Düşük bütçesi olan küçük aileler, öğrenciler ve bayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilen Avrupa da üretilmiş bir otomobildir. 

Burada aracın ne kadar temiz ve bakımlı olduğu aracın size yaratacağı problemlerle doğru orantılı olduğunu unutmayınız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar