Ana içeriğe atla

Nitelikli

Lada Niva: Off-Road Efsanesi ve İkonik Araç

Lada Niva: Off-Road Efsanesi ve İkonik Araç DriveTurk’ün bu haftaki konuğu, Rus otomobil efsanesi Lada Niva. AvtoVaz firması tarafından 1977 yılında Sovyetler Birliği'nde tasarlanan bu model, dünya genelinde ün kazandı. Lada Niva, off-road performansı ve sağlam yapısıyla öne çıkar. Başlangıçta Renault 5 ve Land Rover esintileri taşıyan bu model, monokok gövde yapısı ve 4 çeker sistemiyle dikkat çekti. Hem arazi hem de şehir içi kullanım için uygun olan Niva, pratik ve ekonomik bir seçenek olarak bilinir. Lada Niva'nın Tarihçesi Lada Niva, Sovyetler Birliği döneminde, arazi koşullarına uygun ve dayanıklı bir araç olarak tasarlandı. Orijinal olarak "VAZ-2121" model adıyla tanıtıldı ve kısa sürede off-road dünyasının en popüler araçlarından biri haline geldi. Niva, dünya çapında beğeni kazandı ve uluslararası pazarları fethetti. Bu aracın tasarımı, Sovyet askerleri ve çiftçilerin günlük yaşamını kolaylaştırmak için yapılmıştı. 4 çeker sistemi ve sağlam şasi yapısı, zorlu

Fren Lambaları Neden Sürekli Yanıyor?

Fren Lambaları Neden Sürekli Yanıyor?

DriveTurk'un bu hafta ki konusu Fren lambalarının sürekli yanması durumu. Aracınızda frene bastığınızda fren lambası yanıyor ve bir daha sönmüyor ise  oluşan bu arızanın sebeplerini ve çözüm yollarınını sizinle paylaşacağız.

Fren Lambaları aracınızda frene bastığınızda yanan ve arkanızdan gelen sürücüleri aracın yavaşladığını gösteren, sürüş güvenliği açısından oldukça önemli bir ikaz ışığıdır. Peki fren lambalarınız sürekli yanıyorsa bunun sebebi nedir? Öncelikler böyle bir sorun aracınızda var ise ilk kontrol etmeniz gereken parça fren müşürüdür.

Fren Müşürü
Fren Müşürü


Neden Fren Müşürünü kontrol etmeliyim?

Fren müşürü aracın fren yaptığında ilgili sinyalleri alıp fren lambalarının yanmasını sağlayan ve frenleme işlemi bittiğinde ise fren lambalarını sönmesine sağlayan bir parçadır. Bu nedenle Fren lambaları sürekli yanıyorsa ilk önce fren müşürü kontrol edilmelidir.

Fren Müşürü çalışma şekli
Fren Müşürü çalışma şekli


Fren Müşürü Otomobilde Nerede Bulunur:

Fren Müşürü Otomobilde genellikle fren pedalının arkasında bulunur ve fren pedalına basıldığında sisteme sinyal gönderir.


Fren Müşürü konumu
Fren Müşürü konumu

Fren Müşürü konumu
Fren Müşürü konumu


Fren Müşüründe Neleri Kontrol etmeliyim:

Fren Müşürü yeri otomobilde bulunduktan sonra ilk yapılması gereken fren müşürünün test edilmesidir. Fren pedalına basılarak müşürün fren lambalarını yaktığını ve bırakıldığında eski konumuna geri dönüp dönmediği incelenmelidir. Fren müşürü fren pedalına basıldıktan sonra geriye gidiyor ve eski konumuna geri dönmüyor ise fren müşürünüz arızalanmıştır. Bu parçanın mutlaka orijinal parçası ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren Müşürünü Değiştirmezsem Ne olur:

Fren müşürünün bütün araçlardaki ortak görevi fren lambalarını aktif etmektir ancak tek görevi bu değildir. Aracın markası modeline göre değişen görevleri mevcuttur. 

Fren Müşürünün Genel Görevleri:

-Fren pedalına ne kadar kuvvet uygulandığını algılamak.
-Bu bilgiyi fren kontrol ünitesine (ECU) göndermek.
-Fren balatalarına ne kadar basınç uygulanacağına karar vermesi için ECU'ya yardımcı olmak.

Fren müşürünüz arızalı ve bu parça değiştirilmez ise yukarıdaki görevler yerine getirilemez ve sürüş güvenliğiniz tehlikeye girebilir. Aynı zamanda aracın sürekli yanan fren lambaları,  ilgili elektrik tesisatında aşırı ısınmaya sebep olacağını ve elektrik tesisatında daha büyük sorunlara neden olabileceğini unutmayınız.

Sonuç:

Fren lambalarının sürekli yanması, fren müşürü arızası dahil olmak üzere birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Sorunun kaynağını teşhis etmek ve düzeltmek için gerekli adımları atmanız önemlidir. Fren müşürünün bakımı ve olası sorunlarının erken teşhisi, güvenli sürüş için oldukça önemlidir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar