Ana içeriğe atla

Nitelikli

Lada Niva: Off-Road Efsanesi ve İkonik Araç

Lada Niva: Off-Road Efsanesi ve İkonik Araç DriveTurk’ün bu haftaki konuğu, Rus otomobil efsanesi Lada Niva. AvtoVaz firması tarafından 1977 yılında Sovyetler Birliği'nde tasarlanan bu model, dünya genelinde ün kazandı. Lada Niva, off-road performansı ve sağlam yapısıyla öne çıkar. Başlangıçta Renault 5 ve Land Rover esintileri taşıyan bu model, monokok gövde yapısı ve 4 çeker sistemiyle dikkat çekti. Hem arazi hem de şehir içi kullanım için uygun olan Niva, pratik ve ekonomik bir seçenek olarak bilinir. Lada Niva'nın Tarihçesi Lada Niva, Sovyetler Birliği döneminde, arazi koşullarına uygun ve dayanıklı bir araç olarak tasarlandı. Orijinal olarak "VAZ-2121" model adıyla tanıtıldı ve kısa sürede off-road dünyasının en popüler araçlarından biri haline geldi. Niva, dünya çapında beğeni kazandı ve uluslararası pazarları fethetti. Bu aracın tasarımı, Sovyet askerleri ve çiftçilerin günlük yaşamını kolaylaştırmak için yapılmıştı. 4 çeker sistemi ve sağlam şasi yapısı, zorlu

Tata Vista

TATA VİSTA

Bu hafta DriveTurk'un konuğu Hindistanlı otomotiv devi Tata'nın üretiği ve satışa sunduğu Vista modeli.

Tata Vista

Öncelikle Tata markasını tanımakta fayda var. Çünkü ülkemizde yeni markalara karşı oldukça bir ön yargı mevcut. Öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi Tata Hindistanın en büyük otomotiv firması olduğunu söylemiştik ancak Tata sadece Hindistan'da faaliyeti olan bir şirket değil. Dünya'da Yatırımları olan ve oldukça bilindik markaların sahibi. Bu markalar Jaguar ve Land Rover. Tata grup bu iki markayı 2008 yılında bünyesine katarak otomotiv dünyasında ağırlığını arttırdı. 

Tata Vista

Tata Markası Hindistan'da genellikle ağır vasıta türü araçlar üretimi yaparken 2002 yılında binek otomobil üretmeye karar verdi ve Türkiye'de Tata indigo adı ile bilinen otomobillerini piyasaya sürdü. Bu araçları üretirken Tata firması aracın platformunu ve motorunu kendi üretmeyi planlayıp iç tasarımı kısmında Fiat firmasından destek aldı ve bu otomobilleri Türkiye'de Tata markası ile Avrupa'da ise başka markaların altında satışa sundu. İşte Tata Vista Bu deneyimlerin sonucunda doğdu.

Firmanın Tata İndigo serisinde kullandığı motorlar verimsizliği sebebi ile oldukça eleştirilince bu motorları kullanmaktan vazgeçti ve Fiat ile anlaşarak Vista modelinde 1.3 multijet motor ve şanzıman kullanmaya başladı. Aynı zamanda yine Fiat markasına ait 1.4 fire motorları da yine Vistaların Benzinli modellerinde kullandılar.  İşte bizim için bu otomobili değerli yapan en önemli özelliği ise bu motorlar olduğunu söyleyebiliriz.

Tata Vista 1.3 multijet motoru 1.3 Quadrejet ismi ile modellerinde kullanan Tata'nın bu motorlarının Teknik özellikleri ise şöyle,

MOTOR

Motor Hacmi 1.3 LT

Maksimum Güç 54

Maksimum Tork 190

Maksimum Hız 170

0-100 KM Hızlanma -

Silindir Sayısı 4

Valf Sayısı 16

Turbo Var

EKONOMİ

Yakıt Tüketim (Şehir İçi) 6.4 LT

Yakıt Tüketim (Şehir Dışı) 4 LT

Yakıt Tüketim (Ortalama) 4.9 LT

CO2 Salınımı 129 g/km

Tata Vista 1.4 hacimli motorunun teknik özellikleri 

MOTOR

Motor Hacmi 1.4 LT

Maksimum Güç 54

Maksimum Tork 114

Maksimum Hız 170

0-100 KM Hızlanma 16 sn

Silindir Sayısı 4

Valf Sayısı 8

Turbo Yok

EKONOMİ

Yakıt Tüketim (Şehir İçi) 7.9 LT

Yakıt Tüketim (Şehir Dışı) 4.8 LT

Yakıt Tüketim (Ortalama) 5.9 LT

CO2 Salınımı 139 g/km

TATA VİSTA TASARIM

Tata Vista genel olarak incelendiğinde otomobilin ön farlarının döneminin ruhuna uygun olarak büyük ve otomobile sert bir görünüm sağlayacak şekilde tasarlandığını görüyoruz aynı büyük tasarımın arka stop lambalarında da görmekteyiz. Tata Vista'nın arka stop lambaları aracın üstünden başlayıp tampona kadar devam eden bir yapıda ancak markanın bu stop lambalarını 2 parça yapması bizim için değişim maliyetini azaltacak ve araç kullanıcısı için önemli bir artı olduğunu söyleyebiliriz. 

Tata Vista



Tata Vista


Otomobilin iç tasarımı incelediğimizde ise İtalyan izleri kendisini hissettirmeye başladığını söyleyebiliriz. Aracın iç mekanında kullanılan plastiğin sert olduğunu söyleyebiliriz. Bunu haricinde aracın koltuklarının oldukça yumuşak kullanılmış. Otomobilin gösterge paneli ise Otomobilin orta kısmına konumlandırılmış ancak bu göstergeler rahatlıkla sürücü koltuğunda  göründüğünü ve otomobil için bir dezavantaj olmadığını söyleyelim.

Otomobilde 2 adet hava yastığı, klima ve elektrikli 4 cam standart olarak sunulurken otomobilde Abs bulunmamaktadır.

Otomobilin eksileri olarak değerlendirilebilecek iki özelliğini söyleyebiliriz bunlardan biri manuel aynalar olurken diğer eksi özellik olarak küçük bagaj hacmi olduğunu söyleyebiliriz.

Tata Vista

Peki Tata Vista'nın yedek parça problemi var mı?

Otomobilin mekanik kısmı Fiat markasına ait motor kullanıldığından dolayı aracın mekanik kısmının Türkiye'de Yedek parça problemi bulunmamaktadır. Aracın kaportası ve kozmetik parçaları küçük şehirlerde bulunmakta zorlanılsa da aracın temin edilemeyen bir parçası şuan bulunmamaktadır.

Tata Vista  ASEAN NCAP Testi


Hindistan'da üretilen Indica Vista hatchback, ASEAN NCAP güvenlik testlerinde üç yıldız (yetişkin yolcu koruma testinde 9,24/16) aldı. Test edilen otomobil, ön koltuklarda ve arka koltukta çift hava yastığı, ABS+EBD ve üç noktalı emniyet kemerleri bulunan 1.4 litrelik benzinli motorlu modeldi. Üç koltuklu arka koltukta ortadaki yolcuya iki noktalı emniyet kemeri takılıyor.

Tata Vista alırken nelere dikkat etmeliyim.

Tata Vista alırken otomobilin Sinyal gibi kontrol kollarının çok hızlı bir şekilde görevini yitirmekte olup otomobilin alırken bu kolların çalışıp çalışmadığını mutlaka kontrol edin.



Yorumlar

Popüler Yayınlar